Kompanije

ATOMSKA BANJA

Atomska banja, poznata i kao Gornja Trepča, smeštena je u srcu Šumadije, u podnožju planina Vujan i Bukovik, na nadmorskoj visini od 460 metara. Nalazi se na veoma povoljnom geografskom položaju: udaljena je 140km od Beograda, 18km od Čačka i 9km od Kraljeva i Gornjeg Milanovca.

U pitanju je jedna od najproučavanijih banja na teritoriji naše zemlje, poznata po specifičnim fizičkim i hemijskim karakteristikama vode. Koncentracije mikroelemenata, makroelemenata i radioaktivnih elemenata (naročito cezijuma), kao i njihovi međusobni odnosi, daju termomineralnoj vodi specifično lekovito dejstvo, posebno na nervna i mišićna tkiva. 1970. godine Balneološki institut iz Beograda je, nakon izvršenih fizičko-hemijskih analiza, uvrstio Gornju Trepču u red prirodnih lečilišta, a 2010. godine u banji je osnovana i Specijalna bolnica za rehabilitaciju obolelih od reumatskih i neuroloških bolesti.

Atomska banja od kraja 2022. godine posluje u sastavu OMR Grupe, a u toku je kompletna renovacija i adaptacija banjskog kompleksa.